Cyclocross är en av de äldsta tränings- och tävlingsformerna inom cykling och är omåttligt populärt under vintersäsongen i länder som Belgien, Tjeckien och Tyskland.

Enkelt beskrivet är en cyclocross en racer med robustare utformning. Bredare gafflar medger bredare däck för grusvägscykling (och dubbdäck). Kraftigare bromsar som funkar året runt och en något annorlunda ramgeometri ger bättre balans och kontroll på stökigt underlag. Fäste för heltäckande skärmar är tacksamt både för ens egen del och inte minst för träningskamraten som ligger bakom på våta vägar.

Gravel bike är en av de senaste trenderna inom cykelvärlden. På sätt och vis kan man säga att man kan göra en Gravel bike av en cyclocross eller racer, skillnaden är hårfin. Men här har man bibehållt lite mer av racercykelns egenskaper samtidigti som det fortfarande funkar att klämma in bredare däck och bromsarna är av skivbromstyp. Det ska helt enkelt gå att cykla racer även på grusvägar – genialt tycker vi och välkomnar konceptet!