Elcykel – Elcykelpremien

Elcykelpremien – Naturvårdsverket fördelar bidrag till privatpersoner som köpt ett elfordon. Det ska hjälpa fler att byta bilen mot miljövänligare transportmedel och bidra till minskade utsläpp, mindre trängsel och mindre buller. Detta sätt att premiera köp av elcyklar ger ett unikt tillfälle att skaffa sig en elcykel till ett mycket förmånligt pris. Läs mer om elcykelpremien på Natuvårdsverkets hemida.

En positiv effekt av elcykelpremien är att många kunder nu väljer att gå upp en nivå för att få en bättre elcykel. Det gör att vi kommer att närma oss det europeiska snittpriset för elcyklar. 2016 var snittpriset för elcyklar i Tyskland och Holland ca 25.000kr, i Sverige var det ca 12.500kr. Anledningen till att det säljs väsentligt många fler elcyklar i dessa länder är alltså inte att cyklarna är billigare där. Det är snarare så att ju bättre elcyklar kunderna köper, desto bättre upplevelse och ökad användning uppnås.

Vi anser att alla kan ha nytta av en elcykel och öka sitt cyklande just tack vare eldriften. Varje kilometer som man cyklar istället för att ta bilen är en vinst för både hälsan, ekonomin och välbefinnandet.

Hur länge räcker pengarna? Det är en vanlig och berättigad fråga. Enligt ursprungsförslaget skulle 350milj/år betalas under 3 år. I nuläget verkar det inte bli någon förlängning efter 2018 så går man i tankarna att skaffa en elcykel bör man inte vänta. För aktuell uppdatering om hur mycket pengar som finns kvar i potten klicka på länken.