Juniorcyklar
Vi vill ge barnen en chans att upptäcka glädjen med att cykla. Cykelglädje får man med en lätt cykel av god kvalitet. De barncyklar vi säljer har ex. lätta aluminiumramar och kvalitetskomponenter. Barncyklar börjar med 12″ balanscyklar för de allra minsta. Sedan följer 12” och 16” som kommer med fotbroms bak och handbroms fram. Från 20″ till 24″ finns det olika utföranden gällande växlar, bromsar och typ av cykel.

FAQ #1
Måste det inte vara fotbroms på barncyklar?
Svar: Nej! För de allra minsta är det fotbroms som gäller (12″-16″). Från 20″ finns det antingen handbroms fram + fotbroms eller handbroms fram + bak. I Sverige har vi en unikt stark tradition av att använda fotbromsade cyklar, från barn till pensionär. Det finns däremot inga belägg för att det skulle vara säkrare, det handlar bara om vad man vänjer sig vid. En sak är dock säker, det är lättare att lära sig när man är ung! Det slutgiltiga beslutet tas givetvis av föräldrarna men vi, som aktiva cyklister, tycker att det finns flera fördelar med handbroms och utanpåliggande växlar. Kom in till oss så kan vi förklara varför.

FAQ #2
Vilken storlek ska barnet ha?
Svar: Barncyklar kategoriseras i hjulstorlek. Upp till 10-årsåldern följer barn ungefär samma längdkurva och nedanstående tabell brukar stämma bra. Vi rekommenderar ändå att barnet följer med in i butiken och provsitter cykeln före köp.

2-4 år 12” (balanscykel/springcykel eller med stödhjul)
4-6 år 16” (med eller utan stödhjul)
6-8 år 20” (3-vxl fotbroms alt. 6-vxl handbroms)
8-12 år 24” (3/7-vxl fotbroms alt. 21-vxl handbroms)