MTB-cyklar finns i en mängd olika utföranden med allt ifrån stel framgaffel till dämpning både fram och bak. Rakt styre, skivbromsar, breda däck och rejäl utväxling kännetecknar mtb-cyklar som är gjorda för att kunna användas i all slags terräng men kan även tillpassas för snabb cykling på asfalts- och grusvägar.

29″ eller ”twentyniner” syftar på hjulstorleken och är i själva verket 28″ hjul med breda däck. Fördelarna mot 26″ hjul som dominerade tidigare är mjukare gång i stökig terräng och även det större vridmoment som uppnås tack vare den ökade hjulstorleken. Genom att byta till smalare hybriddäck kan man också enkelt omvandla cykeln till en praktisk och lättrullad jobbcykel.

27,5″ eller 650B är snäppet större än 26″ men ger lite nättare och rappare känsla i jämförelse med 29″. Denna hjulstorleken passar framförallt för kortare cyklister som använder små ramar, proportionerna blir helt enkelt bättre.

+27,5 eller ”27,5 Plus” är ytterligare en variant som börjar sprida sig. Det är i grunden en ett 27,5″ hjul där man breddar fälgen och lägger på ex. 2.8″ breda däck. Fördelen blir att man kan köra med mycket lågt lufttryck utan att få den där svajiga känslan som ofta uppstår vid kombinationen smal fälg, stort däck och lågt lufttryck. Dessa hjul kräver dock att ramarna är anpassade för dem.