Cykelmärket Bros

Bros är ett norskt cykelmärke skapat av grundarna av Bike Brothers. Cyklarna utvecklas, designas och testas i Norge. Produktionen sker i Taiwan men slutmontering och kontroll görs i butiken före leverans till kund. Cyklarna är sammansatta med komponenter utvalda för att tåla intensiv användning av både tävlings- och jobbcyklister i det tuffa klimat och omväxlande geografi som råder på norska västkusten.

Intresset för cykling har växt kraftigt i Norge de senaste 10 åren och är nu starkare än någonsin. Det har drivit på utvecklingen och den norska marknaden är idag väldigt fokuserad på vikt och prestanda och skiljer sig därför något mot den svenska där man av tradition fortfarande köper klassiska modeller med pakethållare, fotbroms och få eller inga växlar. Trenden går dock även i Sverige mot s.k. hybridcyklar med låg vikt, effektiva bromsar och många växlar.

Cykelmärket Bros historia

Cykelbutiken Bike Brothers startades 1998 i ett årtionde då mtb-cyklar (mountainbike) hade nått stora framgångar med kraftfulla sponsorsatsningar från de stora aktörerna på marknaden. Sporten fick mycket uppmärksamhet i media och många menade till och med att terrängcykling hade lika stor potential som landsvägscykling.

För Arnstein Nagell, den ene av de två grundarna, blev intåget i cykelvärlden en följd av en avbruten karriär som friidrottsutövare. På grund av skador såg han sig om efter en ny motionsform och valet hamnade på cykling. Med sin starka grundfysik hade han goda förutsättningar för att ägna sig åt terrängcykling som är krävande både för kondition och styrka. Efter hand blev Arnstein allt mer biten av sporten och efter mycket träning i tekniskt avancerad terräng var både kondition, styrka och teknik på plats och framgångarna började komma i de lokala tävlingarna. Under några år satsade Arnstein på elitnivå och deltog i ett flertal norska mästerskap.

Gunn Rita Dahle

Norge som cykelland

Åren 1994-1995 var den norska terrängcyklisten Rune Høydal en av de mest profilerade cyklisterna i världen. Med 10 världscupsegrar och deltagande i två OS var han den absolut mest framgångsrikaste terrängcyklisten och den som alla ville mäta sig mot. Rune Høydal bidrog till att lägga grunden för ett starkt cykelintresse i Norge som fortfarande håller i sig och har en särställning i hela Norden.

Gunn Rita Dahle blev nästa norska framgångssaga inom terrängcykling. Med flera världscupsegrar och OS-guld i Athen har hon under flera år rankats som världens bästa kvinnliga terrängcyklist. Håkon Austad nådde under sin internationella karriär också stora framgångar och blev bl.a. Europamästare som junior och kom på tredje plats i världscupen 1996.
De två sistnämnda cyklisterna påbörjade sina framgångsrika karriärer som träningskollegor till Arnstein i det Sandnes-baserade DBS-laget. När de som juniorer valde att satsa heltid på cykling valde Arnstein att trappa ned och avslutade den aktiva karriären med en seger i Norgecupen 1995.

Intresset för cykling kvarstod och Arnstein fortsatte att dominera på de lokala terräng- och landsvägsloppen. Terrängcykling är inte bara fysiskt krävande men kräver också extrem koncentration. Det handlar om att i varje ögonblick ta rätt beslut i fråga om vägval, växel, fördelning av tyngdpunkt m.m. Varje misstag straffas omedelbart och ett ögonblicks ouppmärksamhet kan snabb leda till krasch. Detta ställer inte bara höga krav på cyklisten utan också på utrustningen.

Det är med andra ord naturligt att en cyklist utvecklar ett intresse för vikt, material och andra tekniska egenskaper som påverkar cyklingen. De erfarenheter Arnstein fått med sig som aktiv cyklist lade grunden till framgången för den butik som han så småningom startade tillsammans med sin bror.

Cykelbutiken Bike Brothers

När Bike Brothers öppnade sin första butik 1998 i cykel-staden Sandnes var utbudet relativt begränsat. DBS var marknadsledande (DBS startade i Sandnes och hade fram till slutet av 90-talet produktion i staden) och bröderna Nagell såg potential i marknaden för nya cykelmärken. Med flera amerikanska märken som Cannondale, Gary Fischer och Trek etablerade sig butiken som utmanare till de klassiska inhemska märkena. Efter kort tid blev Bike Brothers Norges största återförsäljare av Trek som drog stor nytta av medieuppmärksamheten i samband med framgångarna för den amerikanska supercyklisten Lance Armstrong. De amerikanska cyklarna var överlag bra men bröderna ville göra förbättringar på cyklarna för att bl.a. anpassa dem till det tuffa norska västkustklimatet. Att få gehör för dessa förslag genom importörer och agenter ända bort till produktutvecklingsavdelningen i USA visade sig vara omöjligt. Efter ett flertal resultatlösa försök gav bröderna upp och tankarna på att utveckla ett eget cykelmärke började ta form.

Cykelmärket Bros tar form

Cykelmärket Bros tar form

Med Arnsteins bakgrund som aktiv cyklist och erfarenheterna de skaffat sig om marknaden som återförsäljare satte arbetet igång med att skapa cykelmärket Bros. Tack vare direktkontakt med en agent med stor erfarenhet från cykelindustrin i Taiwan blev de nya Broscyklarna snabbt en succé. Nu kunde cyklarna utrustas exakt så som man önskade och med stor fokus på kvalitet fick kunderna snabbt förtroende för det nya märket. Utveckling och produktion av cyklar har sedan starten skett i samarbete med samma producent, detta har skapat ett ömsesidigt affärsmässigt förtroende och en god förståelse för vad som ska utmärka en Bros-cykel.

Från en blygsam start med ca 300 Broscyklar första året har försäljningen ökat varje år och uppgår idag till ca 8000 nya cyklar per år. Förutom den nystartade svenska butiken består Bike Brothers av tre butiker i västra Norge. Med en omsättning på nära 60 miljoner norska kronor är Bike Brothers en av de största specialiserade cykelbutikerna i Norge. Förutom det egna märket Bros säljs även bl.a. Cervelo, Merida, Pinnarello och Kalkhoff.

Direktimport av cyklar

En del av framgångarna med cykelmärket Bros ligger i friheten som uppstår när man har egen direktimport av cyklar. Det finns då ingen distributör/generalagent som bestämmer över priser, inköpskvantitet, produktutbud. Det blir helt enkelt mer pengar över som kan användas för att uppnå bättre kvalitet på cyklarna, detta gör att man trots relativt små volymer kan uppnå konkurrenskraftiga priser. Med en lokal marknad finns det heller inget behov av ett Tour de France – lag som ska finansieras med mångmiljonbelopp för att marknadsföra cyklarna internationellt.

Vi vågar påstå att Bros-cyklarna klarar att konkurrera med allt som finns på marknaden, inte bara på pris utan även på kvalitet. Cyklarna är utvecklade för att tåla intensiv användning av krävande cyklister i det hårda nordiska klimatet. Vi har inga fördyrande mellanled, cyklarna kommer direkt från fabriken till vårt centrallager.

Bike Brothers står för cykelglädje, det skapar vi med kvalitativa produkter och hög service.

Välkommen att dela denna glädje med oss!